Viete prečo je hovädzie mäso pokladané za zdravé? Kravy sú totiž bylinožravce, ktoré okrem trávy na paši nepožerú nič iné. Vedia si pritom vyberať tú najkvalitnejšiu a najchutnejšiu trávu. Do ich tela sa v takomto prípade dostávajú všetky dobré látky. Mäso, ktoré konzumujeme je preto chutné a zdraviu prospešné. Pre zvieratá chované na klasických poľnohospodárskych družstvách, alebo v súkromných veľkochovoch, je však tráva cudzím slovom. Tie šťastnejšie majú na ňu maximálne výhľad z maštale. Čo je teda hlavným problémom? Najmä nevhodná strava. Rovnaké je to aj u oviec, sliepok, prasiat, či ostatných hospodárskych zvieratách.
V čom sa BIO chov odlišuje
Mäso, ktoré pochádza zo zvierat chovaných na BIO farmách, sa odlišuje hlavne tým, že konzumujeme naozaj zdravú potravinu, plnú proteínov a zdravých bielkovín. Zvieratá žerú stravu, ktorá je pre nich prirodzená. Teda trávu, bylinky, iné rastliny a seno. Obilniny, ktoré mimochodom na jedálniček bylinožravcov vôbec nepatria, dostávajú iba počas zimy. Mláďatá sú odchovávané spolu s matkami, takže už od narodenia dostávajú všetky potrebné živiny. Antibiotiká a iné farmaceutické liečivá sú taktiež používané v omnoho menšej miere. Verte, že ak raz ochutnáte mäso z BIO chovu, alebo zvierat chovaných na dvore pri rodinnom dome, iné už nebudete chcieť. Nejedná sa totiž iba o lepšie zloženie, ale taktiež o nepomerne lepšiu chuť.
Etické hľadisko
V neposlednom rade, by sme sa mali pozerať aj na podmienky, v ktorých tieto tvory žijú. Hospodárske zvieratá boli vyšľachtené na to, aby sme my ľudia, mali čo jesť. To je fakt, ktorým mnohí ľudia argumentujú pri otázke, či je etické konzumovať mäso. O tom, že majú tieto zvieratá pretrpieť celý život a čakať iba na porážku, sa však nedočítate asi v žiadnej literatúre. Kúpou produktov z BIO chovu, podporíte aj vhodnejší prístup k živým tvorom, vďaka ktorým neostávame hladní.